XANTHIUM-STRUMARIUM-L O‘SIMLIGI TARKIBIDAN DORIVOR MODDALARNI AJRATIB OLISH VA ULARNING FARMAKOLOGIK XUSUSIYATLARI - Toshpo‘latov , To‘lqin; Normamatova, Dilfuza (Bulletin of scientific research TUES, 2023)
Maqolada farmasevtika sohasida qo‘llanilishi mumkin bo‘lgan dorivor moddalar (alkaloidlar, yod va boshqalar) ga boy bo‘lgan Xanthium stremarium L o‘simligining yashil poyasi va barglaridan, ildizi va mevasidan alkaloid va boshqa dorivor moddalarni ekstraksiya usulida ajratib olish va olingan kimyoviy moddalarni identifikatsiya qilish uchun o‘tkazilgan kimyoviy tahlillar bayon etilgan. Tadqiqot natijalariga asosan qo‘ytikan o‘simligidan 10 ga yaqin farmasevtik dori vositalari olish mumkin bo‘lgan kimyoviy moddalarni olish mumkinligi isbotlangan.