BUXORODAGI MIRZO ULUG‘BEK MADRASASI KUTUBXONASI TARKIBINING SHAKLLANISHIGA DOIR (ilm va ma’rifat maskanlari tarixidan) - Vohidov, Shodmon (Bulletin of scientific research TUES, 2023)
Markaziy Osiyodagi kutubxonalar, kitoblar va kitobat tarixi ming yillik tarixga ega. Davlat kutubxonalari va hujjatxonalardan tashqari shaxsiy kutubxonalar hamda noyob kitoblar qo‘lyozmalari ham mavjud edi. Oʻrta asrlarda barcha madrasataʼlim markazlari vaqf mulki tasarrufida tashkil etilgan. Koʻpgina madrasalarda kutubxonalar boʻlib, ular vaqfdorlar tomonidan ajratilgan mablagʻlar hisobidan toʻldirilardi. Hijriy 1095-yil safar oyining 27-kuni, ya’ni 1684-yil 14-fevralda Xoja Muqim hoji ibn Miri Xurd Buxorodagi Ulug‘bek madrasasi kutubxonasining 200 jildga yaqin kitobini vaqfga hadya qilgan. Muallif “Xoja Muqim” vaqfnomasi maʼlumotlariga asoslanib, XVII asr oxirigacha boʻlgan kutubxonaning kitoblari tarkibini tahlil qilgan.