HUDUDIY RIVOJLANISHDA DRAYVER TARMOQLARNING O‘RNI VA ULARNI SHAKLLANTIRISHNING NAZARIY-AMALIY ASOSLARI - Erdanayev, Bunyodjon (Bulletin of scientific research TUES, 2026)
Mazkur maqolada hududiy rivojlanishda “drayver tarmoqlar” tushunchasining nazariy- metodologik asoslari, ularning iqtisodiy o‘sish, bandlik, innovatsion faollik va investitsion jozibadorlikka ta’siri kompleks yondashuv asosida tahlil qilinadi. Tadqiqot hududiy iqtisodiyotning tarkibiy transformatsiyasi jarayonida drayver sohalarning shakllanish mexanizmlarini aniqlash, ularning o‘zaro multiplikativ ta’sirini baholash hamda mintaqaviy siyosatda samarali foydalanish imkoniyatlarini asoslashga qaratilgan. Ishda tizimli tahlil, taqqoslash, iqtisodiy-statistik usullar va ekspert baholash elementlari uyg‘unlashgan holda qo‘llanildi. Natijalarda drayver tarmoqlarni aniqlash va ustuvorlashtirish hududning resurs salohiyati, infratuzilma darajasi, institutsional muhit va inson kapitali bilan bevosita bog‘liqligi ko‘rsatildi. Maqola xulosalari hududiy rivojlanish strategiyalarini ishlab chiqishda amaliy ahamiyatga ega.