SURXONDARYO VILOYATIDA SANOAT KORXONALARI TASHKIL ETILISHINING AHAMIYATI - Tilovov, Fayzulla (Bulletin of scientific research TUES, 2023)
Maqolada Surxondaryo viloyatida XIX asrning oxiri–XX asr boshlarida paxta xom ashyosini qayta ishlash sanoatining vujudga kelishi va Termiz paxta tozalash zavodi-ning qurilishi tarixiy adabiyotlar asosida bayon etilgan. Turkistonning Rossiya imperiya-si tomonidan bosib olinishi, bu o‘lkada yirik korxonalarning vujudga kelishi va yollan-ma mehnatning jamoaviy holda uyushtirilishi, bu esa mavjud hunarmandchilikni kasodga uchratgan. Turkiston xalq xo‘jaligining asosini tashkil etgan hunarmandchilikning o‘rnini dehqonchilik, ayniqsa paxtachilik bazasida yiriklashgan ishlab chiqarish korxonalari egallay boshlaganligi maqolada yoritilgan