XIZMATLAR SOHASINING IJTIMOIY-IQTISODIY ASOSLARI - Pardayev, Jamshid (Bulletin of scientific research TUES, 2023)
Xizmat kategoriyasining vujudga kelishi, iqtisodiy tizimda aholining turli xil iqtisodiy manfaatlarining paydo bo‘lishi xizmatlar sohasining alohida katta tizim sifatida faoliyat ko‘rsatishini taqozo etadi. Bunday iqtisodiy tizimning faoliyati esa, uni amalga oshiruvchi korxonalarning vujudga kelishini ta’minlaydi. Bu turdagi korxonalar esa, xizmatlarning xususiyatlariga muvofiq tarzda o‘ziga xos xususiyatlari ham mavjud bo‘ladi. Bu kabi korxonalar boshqa turdagi korxonalar singari faoliyati foyda olishga qaratilgan bo‘lib, ularning faoliyati belgilangan tartibda soliqqa tortiladi. Xizmat ko‘rsatish korxonalari faoliyati o‘ziga xos xususiyatlarga ega bo‘lib, mazkur maqolada ushbu holatlar yoritib beriladi.