O‘ZBEK VA INGLIZ TILLARIDAGI TEATR ATAMALARINING CHOG‘ISHTIRMA TAHLILI - Ibodullayeva, Dinora (Bulletin of scientific research TUES, 2026)
Ushbu maqolada o‘zbek va ingliz tillaridagi teatr atamalari qiyosiy-lingvistik uslubda o‘rganildi. Tadqiqot davomida teatr terminologiyasining kelib chiqishi, semantik xususiyatlari va madaniy kontekstdagi o‘rni tahlil qilindi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, teatr terminologiyasi til va madaniyat o‘rtasidagi o‘zaro aloqalarni aks ettiradi hamda har bir tilning tarixiy va madaniy rivojlanishiga bog‘liq holda shakllangan. O‘zbek tilidagi teatr terminologiyasi asosan rus, arab va fors tillaridan kirib kelgan bo‘lsa, ingliz teatr terminologiyasi fransuz va italyan madaniy an’analaridan boyigan. Tadqiqot teatr tilshunosligi va madaniyatlararo muloqot sohalariga o‘z hissasini qo‘shadi