BOSHLANG‘ICH TA’LIM YO‘NALISHI TALABALARINING KASBIY KOMPETENTLILIGINI RIVOJLANTIRISHDA, KLASTER METODIDA YONDASHISH - Badalov, Dilmurod (Bulletin of scientific research TUES, 2026)
Maqolada bo‘lajak mutaxassislarni kasbiy tayyorlash jarayonida o‘qitishning klaster usulining pedagogik imkoniyatlari bayon qilingan. Muallif o‘quvchilarning tanqidiy fikrlashi, tadqiqotchilik qobiliyatlari va o‘quv fanlarini o‘qitish jarayoniga qadriyat-semantik munosabatini rivojlantirish maqsadida ushbu metoddan foydalanish zarurligini ta’kidlaydi. Muallif shunday xulosaga keladi: Klasterlash bo‘yicha ish, aslida, talabalarning kasbiy faoliyatini tashkil etish shakli, kontekstli ta’lim shakllaridan biri bo‘lib, u talabalar tomonidan o‘zlashtirilgan kasbiy faoliyatning predmeti va ijtimoiy mazmunini taqlid qiladi. Maqolada klaster usulining asoslari, xususiyatlari va afzalliklari ochib berilgan, uning his-tuyg‘ularini rivojlantirish imkoniyatlari ta’kidlangan. Misol tariqasida tadqiqotchi birinchi kurs talabalariga matematikani o‘qitishda klaster usulidan foydalanishni ko‘rib chiqadi.