KO‘P MADANIYATLI O‘ZBEKISTON JAMIYATIDA “CODE SWITCHING” HODISASINING ROLI: O‘ZIGA XOSLIK VA MADANIY MULOQOT - Buriyeva, Mukhayyo (Bulletin of scientific research TUES, 2026)
Ushbu maqola O‘zbekistonning ko‘p madaniyatli jamiyatida “code switching”(kod-almashinuv) hodisasini tutgan o‘rni hamda uning turli etnik guruhlar o‘rtasida o‘zlikni anglash va madaniy o‘zaro ta’sirni boshqarish ko‘prigi sifatidagi vazifasini tahlil qiladi. “Code switching” hodisasi nafaqat lingvistik vosita, balki so‘zlovchilarga bir nechta tillar va ijtimoiy vaziyatlar o‘rtasida erkin muloqot qilish imkonini beruvchi strategik amaliyot sifatida talqin etiladi.Ushbu tadqiqot, ayniqsa, sovet tilshunoslik merosi ta’sirida shakllangan shahar muhitida muhim ahamiyatga ega bo‘lib, ijtimoiy mavqe, o‘zlikni anglash,ijtimoiy maqom va identitet shakllanishi bilan o‘zaro bog’liqdir. Shuningdek, maqolada ta’lim jarayonida “code switching”-kod almashinuvning samarali muloqot, o‘qitish va inklyuziv ta’lim muhitini yaratishdagi o‘rni yoritiladi. Bundan tashqari, natijalar kod almashishning ko‘p tilli jamiyatda ijtimoiy- uyg’unlik va madaniy almashinuvni mustahkamlashini, shuningdek, ijtimoiy-madaniy va tarixiy jarayonlarga jamoatchilik munosabatlarini aks ettiradi.